De Praktijkondersteuners – Groepspraktijk Bachlaan – Bunschoten
Header afbeelding
Groepspraktijk Bachlaan
Chopinstraat 2B 3752 HR
Bunschoten

De Praktijkondersteuners

Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren werken huisartsen met zogenaamde praktijkondersteuners. Praktijkondersteuners zijn er op meerdere gebieden. Zij hebben een HBO opleiding achter de rug en maken het de huisartsen mogelijk om de standaarden van de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) beter uit te kunnen voeren.

POH Somatiek

De praktijkondersteuners Marieke, Francijn en Mariska hebben een breed takenpakket. Zij zijn verantwoordelijk voor de zorg rondom de chronisch zieken. In deze categorie vallen patiënten met hart- en vaatziektes, diabetes type 2, astma en copd.  Het doel van deze spreekuren is om te monitoren hoe het met de patiënten gaat. Daarnaast gaat de praktijkondersteuner in gesprek over het zo goed mogelijk omgaan met de ziekte en wordt gekeken of de huidige medicatie voldoende is. Verder geeft zij advies over een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl heeft vaak tot gevolg dat er minder medicatie nodig is voor de behandeling. Wij vinden het belangrijk dat de patiënt zelf de regie houdt over zijn of haar leven, daarom zal de praktijkondersteuner altijd kijken hoe de behandeling zo goed mogelijk kan aansluiten bij de wensen en de behoeften van de patiënt.

Naast het begeleiden van chronisch zieken, besteedt de praktijkondersteuner ook aandacht aan de ouderen in onze wijk. Het aantal ouderen dat thuis blijft wonen neemt toe en daarmee neemt ook de zorgvraag rondom deze groep patiënten toe. De praktijkondersteuner werkt hierbij samen met de huisarts en de wijkverpleegkundige.

Tot slot begeleidt de praktijkondersteuner ook patiënten die willen stoppen met roken. Voor veel mensen is dit een moeilijke stap en lukt het niet altijd alleen. De praktijkondersteuner kan helpen bij het opstellen van een stop-plan en kijkt of eventuele hulpmiddelen (zoals een afbouwschema, nicotinevervangende middelen of medicatie) extra ondersteuning kunnen bieden.

Heeft u een vraag voor de praktijkondersteuner? Neem dan gerust contact op!